Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ιδρθηκε το 1981 ως «Θατρο του Δμου Αγρινου», επ δημαρχας Στλιου Τσιτσιμελ. ταν το πρτο στην Ελλδα, εν εντχθηκε στο θεσμ των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. το 1983. Ο ιδρυτς του και ττε Δμαρχος Αγρινου Στλιος Τσιτσιμελς, υπρχε ο πρτος εκλεγμνος δμαρχος μετ τη μεταπολτευση και για 3 συνεχμενες θητεες απ 1975 ως 1986.
Αποτελε τον κορυφαο φορα του πολιτισμο στην Αιτωλ/να και εναι να απ τα σημαντικτερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χρας. Στη μακρ πορεα του παρουσασε αξιλογα ργα και συνβαλε στην πολιτιστικ ανπτυξη και θεατρικ παιδεα της τοπικς κοινωνας αλλ και τις περιφρειας, δικαινοντας τον θεσμ των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Το θατρ μας συνεπς στο ρλο που διαδραματζει στη πλη και την Περιφρεια και στο πλασιο των δραστηριοττων του εφρμοσε και κοινωνικ πολιτικ, πως δωρεν εσοδο σε ευπαθες ομδες στις παραστσεις του, χορηγικ ενσχυση σε συλλγους ατμων με ειδικς ανγκες καθς και συμπαραγωγς, πως αυτ με το εργαστρι Ειδικς Επαγγελματικς Αγωγς και Αποκατστασης «Παναγα Ελεοσα», συμβλλοντας στην ενσχυση του τομα του πολιτισμο αλλ και της κοινωνικς προσφορς.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινου διαθτει τις εξς σκηνς:

Α.ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΣΑΙΖΟΝ

1)Παιδικ- Νεανικ σκην

Διαθτει μια απ τις καλτερες σκηνς που αφορον τα παιδι και τους νους. ργα υψηλς αισθητικς με παιδαγωγικ αξα αξιλογων συγγραφων, ανβηκαν στη Παιδικ -Νεανικ του Σκην που η επισκεψημτητ της χαρακτηρζεται χι μνο απ τους μαθητς των σχολεων της πλης μας και του Νομο, αλλ και των μορων Νομν.Αξζει να σημειωθε τι 17.000 μαθητς παρακολουθον την σαιζν την Παιδικ-Νεανικ του σκην.

2)Κεντρικ Σκην

 

Β.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΑΙΖΟΝ

1)Κεντρικ Σκην

Α2και Β1:Διαθτοντας δο κεντρικς σκηνς κατ την χειμεριν και καλοκαιριν περοδο, τα τελευταα χρνια το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινου ξεχωρζει για το υψηλς αισθητικς ρεπερτρι του για την πρωτοτυπα του και την επιλογ των συντελεστν του. Δεν διστζει να αναδεικνει ξεχωριστος χρους για τις παραστσεις του, ιδιατερα στο Αγρνιο και στην Αιτωλ/να ,συνδοντας χρους ιδιατερου φυσικο κλους με την ιστορα και τη μνμη πως το Αρχαο Θατρο Οινιαδν, το Αρχαο Θατρο Στρτου, το Κστρο της Βνιτσας του Δμου Ανακτορου, τα παλαι Σφαγεα Αγρινου, το Κηποθατρο Πρκου Αγρινου, τη λμνη Τριχωνδα, το εκκλησκι της Αγας Μαρνας και τις παλαις καπναποθκες των Αφν Παπαστρτου . Αξιοσημεωτο εναι τι μετ απ παρτρυνση του θετρου μας, πολλο Δμοι του Νομο μας εγκαινασαν εναλλακτικος χρους της περιοχς τους φιλοξενντας τις παραστσεις του.

ψιστη προτεραιτητα τα τελευταα χρνια για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινου υπρξε η επιλογ του να επανδρωθον οι παραγωγς του με Αγρινιτες και Αιτωλοακαρννες συντελεστς που η καλλιτεχνικ τους αξα εναι ευανγνωστη στον Ελλαδικ χρο τσι συνεργστηκε με τον ποιητ-δημοσιογρφο Παντελ Μπουκλα,την ποιτρια και μεταφρστρια Αγαθ Δημητροκα, τον  ζωγρφο Χρστο Μποκρο, με τους ηθοποιος Χρστο Καλαβροζο, Κτια Γρου, Λουκα Πιστιλα, με τη σκηνογρφο Λαμπριν Καρδαρ , με τη σκηνοθτιδα-Θεατρολγο Γεωργα Μαυραγνη,με το μουσικ Γιννη Ψειμδα κ.. Εξλλου το αισθητικ του στγμα το σχημτισε συνεργαζμενο με καλλιτχνες πως ο Γιργος Αρμνης,ο Βασλης Νικολαδης,ο Νκος Μαστορκης,ο Κωστς Καπελνης, ο Νκος Ξυδκης, ο Σταμτης Κραουνκης, η Μαρα Φαραντορη,η Σνια Θεοδωρδου, ο Γιργος Ανδρου, ο Φλιππος Κουτσαφτς, ο Δμος Αβδελιδης, ο Γιννης Μετζικφ, ο Γιργος Ζικας, ο Μριος Σπηλιπουλος, η Κατερνα Χλμη, ο Σοφοκλς Πππας, η ννα Βαγεν,η Ιλις Λαμπρδου, ο Μιχλης Μητροσης, ο Τκης Χρυσικκος, η ννα Φνσου,ο Ζαχαρας Ρχας, ο ρης Λεμπεσπουλος, η Γωγ Μπρμπου,  η Ιωννα Παππ ,ο Πασχλης Τσαροχας κ.

Απ τις κορυφαες στιγμς του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινου υπρξε η συμμετοχ του στη ΧΙ Διεθνς Συνντηση Αρχαου Ελληνικο Δρματος στο Ευρωπακ Πολιτιστικ Κντρο Δελφν το 2002 ,στο Ελληνικ Φεστιβλ στο Ωδεο Ηρδου του Αττικο το 2005 και στο Μικρ Θατρο της Αρχαας Επιδαρου το 2007.

Την Κεντρικ σκην του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινου κατ τη χειμεριν και καλοκαιριν περοδο παρακολουθον  πνω απ 35.000 θεατς

Γ.ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινου δνει μφαση σε μετακλσεις θεατρικν και μουσικν σχημτων, σε βραδις οπερτας, χοροθετρου, θεατρικν δρμενων σε cafe  της πλης ,θεατρικ αναλγια και αφιερματα σε σπουδαους ανθρπους της Τχνης και των Γραμμτων, προσφροντας ποιοτικ ψυχαγωγα στους θεατς του.

 

ΣΤΟΧΟΙ:

Το Αγρνιο μια πλη με πολπλευρη δυναμικ υποδομ και γργορους ρυθμος ανπτυξης δικαιοται να χει Θατρο. νας θεσμς πως τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  οφελει να αποτελε να γεγονς αρκετ για να διευρνει το χρο του διαλγου και της ενημρωσης και να συνδει τους πολτες μιας πλης με το θεατρικ γγνεσθαι.

Η πολυετς εμπειρα που χουμε σωρεσει, η απεμπλοκ απ προκαταλψεις και αφορεσμος, θα πρπει να αποτελσουν τις μτρες μελλοντικς δημιουργας και διαλγου, στε ο οργανισμς αυτς που δραστηριοποιεται σε επαγγελματικ βση σε περιφερειακ εππεδο να αποτελε μια ευρτερη παρμβαση στα καλλιτεχνικ και ναν βασικ ξονα της Πνευματικς-Θεατρικς ζως της πλης και του Νομο.

Φιλοδοξομε να διατηρσουμε θερμ να θεσμ περιφερειακς θεατρικς παιδεας και αγωγς, στηρζοντς τον και επεκτενοντς τον.

Συνεπς σκοπς μας εναι:

Η ενσχυση της θεατρικς υποδομς και η βελτωση του επιπδου της παρεχμενης θεατρικς παιδεας.

α )Η στριξη της Παιδικς-Νεανικς Σκηνς με τη σημασα της ποιοτικς και αισθητικς επιλογς του εδους, του τπου και του θους του θεατρικο ργου.

β )Η στριξη της Κεντρικς Σκηνς (χειμερινς-θερινς) με ργα υψηλς αισθητικς ρεπερτορου και συντελεστν

Η παροχ δυναττητας στους νους δημιουργος και καλλιτχνες να αναπτξουν τις δραστηριτητς τους γρω απ τη θεατρικ τχνη.

Η ενεργοποηση του ανθρπινου δυναμικο της περιοχς με τη συμμετοχ του στις διαδικασες για τη θεατρικ ανπτυξη.

Ικανοποηση των θεατρικν απαιτσεων της ευρτερης περιοχς και διοικητικς περιφρεια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την συχντερη επσκεψη των σκηνν του σε κθε Δμο και κεφαλοχρι του Νομο.

Η πραγματοποηση Φεστιβλ, Θεατρικν σεμιναρων, διαλξεων και αναλσεων των παρουσιαζομνων ργων, η οργνωση φωτογραφιν , εικαστικν λλου εδους εκθσεων συναφν με τα θματα του ρεπερτορου.